Gezonde herfstbroodjes met lokale ingrediënten

door | di 04 november 2025 | Informatief, Recepten | 0 Reacties

Op een frisse herfstochtend over de boerenmarkt lopen: je ruikt koffie, je hoort het kraken van kisten, en overal liggen kleuren. Pompoenen in alle vormen, paddenstoelen die “bak mij” lijken te fluisteren, kolen met gekrulde randen en peren die precies rijp genoeg zijn. Dat is het moment waarop je denkt: dit moet op brood. Niet ingewikkeld, wel lekker!

De herfstmand: wat is nu top van het land?

Butternut en Hokkaido-pompoen, oesterzwam en shiitake, rode biet, knolselderij en savooiekool spelen de hoofdrol; aan de fruitkant doen peer en appel mee. Voor romigheid werkt yoghurt of kwark verrassend goed als licht alternatief voor mayo. Als basis doet volkoren- of meerzadenbrood het uitstekend: extra vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en geven het broodje een volwassen bite.

5 gezonde herfstbroodjes

1: Pompoen & geitenkaas met salie en walnoot

Dunne plakjes pompoen gaan met olijfolie, peper en zout de oven in tot ze nét karamelliseren. Op een volkorenbol volgen rucola, zachte geitenkaas en de warme pompoen. Walnoten kruimelen erover, een lepel yoghurt-honing-mosterd erlangs en klaar. Vezels, gezonde vetten en zachte romigheid in één hap.

2: Paddenstoelen met knapperige kool

Oesterzwam of shiitake bak je kort en heet met knoflook; een kneepje citroen geeft een subtiel contrast. Op desem komen dunne reepjes rauwe savooiekool voor crunch, daarbovenop de paddenstoelen en een frisse yoghurtsaus. Hartig, licht en vegetarisch eiwitrijk.

3: Biet & appel met mierikswortelspread

Meng kwark met geraspte mierikswortel (of mierikswortelpasta) en een theelepel honing. Smeer dun op meerzadenbrood, beleg met flinterdunne plakjes gekookte biet en knapperige appel. Bestrooi met dille of bieslook. De frisse zoet-pittige balans en de biet maken dit een energiek lunchbroodje.

4: Knolselderij-remoulade met gerookte kip

Snijd knolselderij julienne en meng met Griekse yoghurt, fijngesneden augurk, peterselie en een schepje mosterd. Beleg je boterham royaal met deze slanke remoulade en voeg plakjes gerookte kip toe; vegetarisch? Vervang door kort gebakken tempeh. Veel textuur, hoog in eiwitten en verrassend fris.

5: Boerenkoolpesto met oude kaas en stoofpeerchutney

Maal rauwe boerenkool met noten, knoflook en olijfolie tot een grove pesto. Smeer op volkorenbrood, leg er een dunne plak oude kaas op en maak af met een lepeltje stoofpeerchutney (of fijngesneden stoofpeer). Het zoet-hartige spel werkt briljant, terwijl de vezels van de boerenkool echt vullen.

Slim inkopen: kies wat in het seizoen is

Groente en fruit die op hun piek worden geoogst, smaken intenser, zijn vaak voordeliger en komen van dichterbij, dus minder food miles. Seizoensproducten bevatten doorgaans meer voedingsstoffen en hebben minder kunstmatige teelt nodig. Bovendien steun je lokale telers en krijg je vanzelf variatie op je bord, precies wat een lunch spannend houdt.

Gezond serveren zonder gedoe

Houd het smeuïg met yoghurt, kwark of een beetje olijfolie-citroen in plaats van volle mayo. Mik per broodje op een fijne balans: groente (volume en vezels), eiwitten (kaas, kip, peulspread of tempeh) en een beetje “crunch” (kool of noot). Zo krijg je een lunch die écht lang verzadigt zonder zwaar te vallen.

Herfst op brood: lokaal, lekker en gezond

Herfst en lokaal vormen een vanzelfsprekend duo: maximale smaak, minimale food miles en volop voedingswaarde. Met deze combinaties blijft lunchen leuk. Van zoet-hartig tot fris-pittig, er staat telkens iets nieuws op tafel. Vergeet niet om heerlijke broodjes te bestellen. Daar valt of staat je lunch mee. Eet smakelijk!

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles wat je altijd al wilde weten over eieren

Alles wat je altijd al wilde weten over eieren

(en wat wij ontdekten toen we zelf op pad gingen) Wij van Lekkerder zijn nieuwsgierig van aard. Als iets ons bezighoudt, willen we het weten. En eieren… die houden ons al een tijdje bezig. Ze liggen in bijna elk huishouden standaard in de koelkast. We bakken ermee,...

De snelste snellader van Nederland staat … bij de boer

De snelste snellader van Nederland staat … bij de boer

Wat als je niet alleen eten rechtstreeks van het land verkoopt, maar ook de stroom die je zelf opwekt? In Zeeuws-Vlaanderen laat boerderij GroenGoud Biervliet zien hoe de korte keten verder gaat dan groente, zuivel of vlees. Ze koppelen hun eigen zonnepanelen aan de...

Koken met producten van dichtbij: gewoon lekkerder

Koken met producten van dichtbij: gewoon lekkerder

Koken met producten uit je eigen regio is allang niet meer iets voor een select groepje foodies of marktgangers met een rieten mand. Steeds meer mensen ontdekken dat lokaal eten niet alleen lekkerder is, maar ook logischer. Je weet waar het vandaan komt, het is...

Blijf Lekkerder op de hoogte

Als we wat te melden hebben, en echt we overspoelen je niet met e-mails, laten wij jou dat graag als eerste weten! Welke producten kun je deze week bij de boer kopen, aanbiedingen van boeren in de buurt, winacties, evenementen en nog veel meer.

We hebben je inschrijving ontvangen.