Steeds meer mensen kiezen bewust voor lokaal en vers. Een boerderijwinkel sluit perfect aan bij deze trend, maar de concurrentie groeit. Hoe zorg je ervoor dat jouw boerderijwinkel eruit springt? Met de juiste aanpak kun je klanten binden én nieuwe bezoekers aantrekken. Hieronder vind je vijf praktische tips om je boerderijwinkel naar een hoger niveau te tillen.
1. Maak van je winkel een beleving
Klanten komen niet alleen voor de producten, maar ook voor de ervaring. Zorg dat je boerderijwinkel uitnodigend en sfeervol is ingericht. Gebruik natuurlijke materialen, rustieke decoratie en zorg voor een overzichtelijke indeling. Speel in op de zintuigen: de geur van versgebakken appeltaart, het geluid van kippen op de achtergrond of een proeftafel met seizoensproducten kunnen wonderen doen.
Overweeg ook om kleine activiteiten aan te bieden, zoals een rondleiding over het erf of een plukmoment in het seizoen. Mensen onthouden ervaringen beter dan een simpele boodschap en delen die sneller met anderen – ook op sociale media.
2. Breid je assortiment slim uit
Hoewel het belangrijk is om bij je kern – lokale, verse producten – te blijven, kun je met een doordachte uitbreiding van je aanbod meer klanten trekken. Denk aan huisgemaakte jams, ambachtelijke zuivel, lokale honing of zelfs streekbieren. Producten van andere lokale boeren of ambachtslieden kunnen je assortiment versterken zonder dat je alles zelf hoeft te maken.
Een andere slimme zet: stel cadeaupakketten samen. Denk aan een ‘ontbijtpakket’, ‘BBQ-box’ of een ‘verwenpakket met streekproducten’. Ideaal als relatiegeschenk of om iemand te verrassen.
3. Investeer in presentatie
De manier waarop je je producten presenteert, maakt een enorm verschil. Zorg voor nette, goed gevulde schappen en werk met duidelijke prijskaartjes en productinformatie. Gebruik verschillende hoogtes in je presentatie: een houten ladder met daarop potten jam, flessen sap of mandjes met eieren trekt de aandacht én oogt sfeervol. Denk ook aan seizoensdecoratie. In de herfst kun je werken met pompoenen, herfstbladeren en houten kratten; in de lente met bloemen, paasdecoratie en frisse kleuren. Laat je creativiteit los, of vraag een lokale stylist om hulp.

4. Zet in op online zichtbaarheid
Ook een boerderijwinkel heeft baat bij een sterke online aanwezigheid. Zorg voor een goed vindbare website met actuele openingstijden, je verhaal en een overzicht van het assortiment. Voeg eventueel een webshop toe, zodat klanten producten kunnen reserveren of bestellen. Daarnaast is social media een krachtig middel om klanten te binden. Deel foto’s van nieuwe producten, seizoensaanbiedingen, het boerenleven achter de schermen of recepten met jouw producten. Laat ook zien wie er achter de winkel zit – klanten kopen graag bij mensen die ze (digitaal) kennen. En natuur; word lid van Lekkerder bij de Boer. Met meer dan 1.3 miljoen unieke bezoeker per jaar (2024) het platform waarop jou bedrijf te vinden moet zijn.
5. Vraag actief om feedback en innoveer
Niemand kan je beter vertellen wat er beter kan dan je klanten. Vraag daarom actief om feedback – aan de kassa, via een feedbackformulier of online enquête. Wat missen ze? Wat waarderen ze het meest? Zijn er producten die ze graag vaker willen zien? Gebruik deze input om je winkel continu te verbeteren. Durf ook te experimenteren. Misschien is een abonnementsvorm met wekelijkse groentepakketten iets voor jouw klantenkring, of werkt een samenwerking met een lokale bakker of brouwer verrassend goed.
0 reacties