Streekproducten kopen bij de boer - Hier kun je terecht!

Locatie

Huidige locatie

Kies je locatie om verkooppunten in de buurt te ontdekken

Streekproducten kopen bij de Boer

Binnen 15km van

 1. Home
 2. /
 3. Streekproducten

Streekproducten te koop bij de boer

Keuze uit meer dan 4 producten

Streekproducten kopen bij een boerderijwinkel in de buurt

Ontdek de smaak van Nederland: Koop streekproducten bij de boer en ontdek de keurmerken per provincie!

Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij: streekproducten. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met wat ze eten en waar hun voedsel vandaan komt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat streekproducten steeds populairder worden. Niet alleen zijn ze vaak gezonder en duurzamer dan voedsel dat van ver moet komen, maar het is ook nog eens een manier om de lokale economie te steunen. In dit artikel lees je alles over het kopen van streekproducten bij de boer en welke keurmerken er per provincie te vinden zijn.

Wat zijn streekproducten?

Streekproducten zijn voedingsmiddelen die typisch zijn voor een bepaalde streek of regio. Denk hierbij aan kaas, jam, bier, mosterd, vlees etc. Het gaat vaak om producten die op ambachtelijke wijze worden gemaakt, zonder kunstmatige toevoegingen en op een duurzame manier worden geproduceerd. Door te kiezen voor streekproducten, draag je bij aan de lokale economie en help je boeren en producenten in jouw omgeving.

Waarom streekproducten kopen bij de boer?

Als je streekproducten wilt kopen, kun je dit op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan en op zoek gaan naar producten met een keurmerk voor streekproducten. Echter, het is veel leuker en vaak ook voordeliger om de boer zelf op te zoeken. Door direct bij de boer te kopen, weet je zeker dat je het allerbeste product krijgt. De producten zijn verser en vaak goedkoper omdat er geen tussenhandel is.

Daarnaast is het kopen bij de boer een beleving op zich. Je kunt zien hoe de producten worden gemaakt en krijgt de kans om te proeven en vragen te stellen. Ook kun je vaak meedoen aan rondleidingen en andere activiteiten op de boerderij. Dit maakt het kopen van streekproducten niet alleen lekker, maar ook nog eens leerzaam en leuk!

Keurmerken per provincie

Als je op zoek gaat naar streekproducten, kom je al snel verschillende keurmerken tegen. Deze keurmerken geven aan dat het product daadwerkelijk uit de streek komt en aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder volgt per provincie een overzicht van de meest voorkomende keurmerken.

Groningen

natuur-provincie-groningen.jpg 281.93 KB
In Groningen vind je het keurmerk 'Erkend Streekproduct'. Dit keurmerk wordt toegekend aan producten die op ambachtelijke wijze worden gemaakt en afkomstig zijn uit de provincie Groningen. Daarnaast zijn er ook verschillende regiokeurmerken, zoals 'WaddenWerkeld' voor producten uit de Waddenregio en 'Kwekersgoud' voor groenten uit de Hoeksche Waard.

Friesland

f1bafab5-friesland-header-nieuw.png 3.37 MB
Ook in Friesland vind je het keurmerk 'Erkend Streekproduct'. Dit keurmerk wordt toegekend aan producten die op ambachtelijke wijze worden gemaakt en afkomstig zijn uit de provincie Friesland. Daarnaast is er het keurmerk 'Wâldpyk', wat staat voor producten uit de regio Noordoost-Friesland.

Drenthe

drenthe-hunebedden1500x750_20220805142045.jpg 1.38 MB
In Drenthe vind je het keurmerk 'Erkend Streekproduct' en het keurmerk 'Echt Drenthe'. 'Echt Drenthe' staat voor producten die duurzaam, authentiek en streekgebonden zijn. Naast deze keurmerken zijn er ook verschillende streekproducten- en streekmarkten te vinden in de provincie.

Overijssel

Overijssel.jpg 103.57 KB
In Overijssel vind je het keurmerk 'Erkend Streekproduct'. Daarnaast zijn er verschillende regiokenmerken, zoals 'Streekeigen Producten' voor producten uit de IJsseldelta en 'Salland Boert en Eet Bewust' voor duurzaam geproduceerde producten uit Salland.

Gelderland

De-Ooijpolder-Natuurgebieden-Gelderland.jpg 1.02 MB
In Gelderland vind je het keurmerk 'Erkend Veluws Streekproduct', wat staat voor producten die op ambachtelijke wijze zijn geproduceerd en afkomstig zijn uit de Veluwe. Daarnaast zijn er verschillende regiokenmerken, zoals 'Betuws Best' voor producten uit de Betuwe en 'Achterhoekse Streekproducten' voor producten uit de Achterhoek.

Utrecht

Soesterveen.jpg 412.82 KB
In Utrecht vind je het keurmerk 'Streekproduct Utrecht'. Dit keurmerk staat voor producten die op duurzame en ambachtelijke wijze worden geproduceerd in de provincie Utrecht. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Kromme Rijnstreek' voor producten uit de Kromme Rijnstreek en 'Eemlandhoeve' voor producten uit de regio Eemland.

Noord-Holland

Noord-Holland.jpg 904.9 KB
In Noord-Holland vind je het keurmerk 'Echt Noord-Holland'. Dit keurmerk staat voor producten die op duurzame en ambachtelijke wijze zijn geproduceerd in de provincie Noord-Holland. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Westfriese Streekproducten' voor producten uit West-Friesland en 'Zaanse Schans' voor producten uit de Zaanstreek.

Zuid-Holland

854_1000x670.jpg 146.75 KB
In Zuid-Holland vind je het keurmerk 'Streekproduct Holland'. Dit keurmerk staat voor producten die op duurzame en ambachtelijke wijze zijn geproduceerd in de provincie Zuid-Holland. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Goeree-Overflakkee' voor producten uit Goeree-Overflakkee en 'Streekproducten Schieland' voor producten uit Schieland.

Zeeland

zlnd.jpg 199.11 KB

In Zeeland vind je het keurmerk 'Zeker Zeeuws'. Dit keurmerk staat voor producten die afkomstig zijn uit Zeeland en voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Zilte Zaligheden' voor producten uit de regio van Yerseke en tenslotte 'Zeeuwse Zoute Weelde' voor producten uit de gemeente Reimerswaal.

Noord-Brabant

De-Maashorst-natuurgebieden-Noord-Brabant.jpg 995.49 KB
In Noord-Brabant vind je het keurmerk 'Erkend Brabants Streekproduct'. Dit keurmerk staat voor producten die op duurzame en ambachtelijke wijze zijn geproduceerd in de provincie Noord-Brabant. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Echte Boerderijzuivel uit het Land van Cuijk' voor zuivelproducten uit het Land van Cuijk en 'Brabantse Wal Asperges' voor asperges uit de Brabantse Wal.

Limburg
omslag-Limburg.jpg 312.28 KB

In Limburg vind je het keurmerk 'Erkend Streekproduct Limburg'. Dit keurmerk staat voor producten die op duurzame en ambachtelijke wijze zijn geproduceerd in de provincie Limburg. Daarnaast zijn er verschillende regiokeurmerken, zoals 'Limburgse Asperges' voor asperges uit Limburg en 'Lekker Limburgs' voor streekproducten uit heel Limburg.

Streekproducten kopen bij de boer

Wil je graag streekproducten kopen bij de boer? Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld naar de boerderijwinkel gaan en daar direct bij de boer je producten kopen. Daarnaast zijn er ook steeds meer boeren die hun producten verkopen via een webshop of een app, zodat je gemakkelijk online streekproducten kunt bestellen en laten bezorgen.

Een andere mogelijkheid is om naar een streekmarkt te gaan. Op een streekmarkt vind je verschillende boeren en producenten uit de regio die hun producten verkopen. Dit is een leuke manier om kennis te maken met verschillende streekproducten en om direct te proeven wat de streek te bieden heeft.

Waarom streekproducten kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom het kopen van streekproducten een goed idee is. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

 1. Lekker en vers 
  Streekproducten zijn vaak lekkerder en verser dan producten die van verder weg komen. Doordat de producten uit de regio komen, zijn ze vaak pas kort geleden geoogst of geproduceerd. Hierdoor zijn de producten nog vol van smaak en lekker vers.
 2. Duurzaam
  Het kopen van streekproducten is vaak duurzamer dan het kopen van producten die van verder weg komen. Doordat de producten uit de regio komen, hoeven ze minder ver te worden vervoerd en wordt er minder CO2 uitgestoten. Daarnaast is de productie vaak kleinschaliger en duurzamer dan bij grootschalige productie.
 3. Steun de lokale economie
  Door streekproducten te kopen, steun je de lokale economie. De boeren en producenten uit de regio kunnen zo hun producten direct aan de consument verkopen, zonder tussenkomst van grote supermarkten. Hierdoor blijft de opbrengst van de verkoop in de regio en kunnen de boeren en producenten hun bedrijf blijven voortzetten.
 4. Bewustwording
  Het kopen van streekproducten kan bijdragen aan bewustwording over waar ons eten vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Doordat je de boeren en producenten uit de regio leert kennen, krijg je meer inzicht in hoe het voedsel wordt geproduceerd en welke keuzes daarbij worden gemaakt. Hierdoor kun je bewuster kiezen voor producten die op duurzame en verantwoorde wijze zijn geproduceerd.
 5. Culturele waarde
  Streekproducten hebben vaak een culturele waarde en zijn vaak verbonden met de geschiedenis en tradities van de regio. Door streekproducten te kopen, draag je bij aan het behoud van deze tradities en zorg je ervoor dat deze producten ook in de toekomst nog kunnen worden geproduceerd en genoten.

Streekproducten zijn producten die op ambachtelijke wijze zijn geproduceerd in de regio en hebben vaak een unieke smaak en kwaliteit. Door streekproducten te kopen, steun je de lokale economie en draag je bij aan duurzaamheid en bewustwording. 

Er zijn verschillende keurmerken voor streekproducten per provincie, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je een product koopt dat daadwerkelijk uit de regio komt en op duurzame wijze is geproduceerd. 

Wil je graag streekproducten kopen? Ga dan naar een boerderijwinkel, streekmarkt of bestel online bij een boer of producent uit de regio. Zo geniet je van de heerlijke smaak van streekproducten en draag je bij aan een duurzame en lokale economie.Reviews van gebruikers over de app en site van Lekkerder bij de Boer

Gemiddelde beoordeling

4.4/5 ★★★★★ 332 reviews
★★★★★

4 dagen geleden

Sinds het ontdekken van de app gebruiken wij de app heel vaak. Vooral als we op vakantie zijn, is het heel fijn om in de buurt van de camping de plaatselijke verkooppunten te steunen. De fietstochten worden erop afgestemd, zo wordt bepaald wat we die dag eten. Het is een Lekkerder, rode draad in onze vakantie, waarin we altijd buiten koken.

Google icon Facebook
Seasick Arno

Seasick Arno

★★★★★

4 dagen geleden

Geweldig

Dit is een must have voor iedereen die van puur natuur houdt. Als je ergens bent even de app checken en je heb zo een adres waar je eten kan komen. Dank voor jullie app.

Google icon App Store
LeidenZuid

LeidenZuid

★★★★★

4 dagen geleden

R

Iedereen zou een keer bij de boer in de buurt moeten gaan kijken!

Google icon App Store
ghityuop

ghityuop

★★★★★

5 dagen geleden

Superhandige app om alles bij de boer in de buurt te vinden. Ook handig op je vakantieadres, het werkt in heel Nederland. Veel lekkerder dan uit de supermarkt.

Google icon Facebook
Goverdien Steller

Goverdien Steller

★★★★★

1 week geleden

Ik ben zeer tevreden

Google icon Google Play
★★★★★

1 week geleden

Super blij me👍👍👍

Google icon Google Play
★★★★★

3 weken geleden

Super handige app

Google icon Google Play
★★★★★

1 maand geleden

Wat een super leuke app gisteren voor het eerst gebruikt echt top ik ga de app zeker veel gebruiken

Google icon Google Play
★★★★★

3 maanden geleden

Mooi om lokaal te kopen

Google icon Google Play
★★★★★

6 maanden geleden

Fijn zo te kunnen kopen

Google icon Google Play
★★★★★

7 maanden geleden

Werkt zeer goed

Google icon Google Play
★★★★★

8 maanden geleden

Ideale app voor echt vers eten uit de buurt

Zo fijn om op een bewustere manier je voedsel te kunnen halen, en wat een mooie ontdekking van het boerenland! Alleen nog een handige optie om te kunnen filteren op dag zodat je kunt zien wat ‘nu open’ is zou het helemaal afmaken.

Google icon App Store
Miek973

Miek973