Aardappelen kopen bij de boer in Lienden - Hier kun je terecht!

Aardappelen

Aardappelen zijn er in alle soorten en maten. Nederland staat dan ook bekend als hét aardappelland, je kunt ze overal kopen. Maar waar ze natuurlijk het allerlekkerste, het meest vers én het gezondst zijn ... Dat is bij de boer in Lienden!

Laten bezorgen

Bezorgopties

Bezorgopties

Afleveradres Aanpassen

Bezorgmoment (optioneel) Aanpassen

Bezorgmoment

Afleveradres

Jouw adressen

  1. Home
  2. /
  3. Lienden
  4. /
  5. Aardappelen

Aardappelen kopen bij een boerderijwinkel in Lienden en omgeving

Afbeelding Eier- en aardappelautomaat
Eier- en aardappelautomaat is een Exclusieve Partner van Lekkerder bij de Boer. Als betalend lid ondersteunen ze actief ons doel om lokale landbouw te promoten en hebben ze toegang tot speciale voordelen, waaronder verhoogde zichtbaarheid. Deze badge erkent hun extra inzet en bijdrage aan het versterken van de afzet van lokaal geteeld voedsel voor de gemeenschap in de regio Lienden en omstreken.

Eier- en aardappelautomaat

Lienden

1km

Afbeelding Natuurlijk GRUUN

Natuurlijk GRUUN

Ommeren

1km

Afbeelding Christi's Boerderijwinkel

Christi's Boerderijwinkel

Lienden

2km

Afbeelding Fruitbedrijf van der Lippe

Fruitbedrijf van der Lippe

Kesteren

3km

Afbeelding De Verschzaak

De Verschzaak

Ochten

5km

Afbeelding Bij Boer Janssen 🧑‍🌾

Bij Boer Janssen 🧑‍🌾

Boven-Leeuwen

7km

Afbeelding Landwinkel de Heus

Landwinkel de Heus

Zoelen

8km

Afbeelding Moestuin landwinkel Landgoed Zuylestein

Moestuin landwinkel Landgoed Zuylestein

Leersum

8km

Afbeelding Landwinkel de Eekhoeve

Landwinkel de Eekhoeve

Veenendaal

8km

Afbeelding Tuinderij Steef & Eef

Tuinderij Steef & Eef

Leersum

9km

Afbeelding Boerderijwinkel van Steenbergen

Boerderijwinkel van Steenbergen

Bennekom

11km

Afbeelding Vroegop Randwijk VOF

Vroegop Randwijk VOF

Randwijk

12km

Afbeelding Boerderij Winkel Wadenoijen

Boerderij Winkel Wadenoijen

Wadenoijen

13km

Afbeelding Boerderij Winkel Wadenoijen

Boerderij Winkel Wadenoijen

Wadenoijen

13km

Afbeelding Theunissen & Peters

Theunissen & Peters

Horssen

13km

Afbeelding Van Lonkhuyzen Aardappelen

Van Lonkhuyzen Aardappelen

Randwijk

14km

Afbeelding Meikade 40

Meikade 40

Ede

14km

Afbeelding Landwinkel en Schenkerij de Kersenhut

Landwinkel en Schenkerij de Kersenhut

Cothen

14km

Afbeelding Eieren-automaat

Eieren-automaat

Renswoude

14km

Afbeelding Boerderijautomaat Het Hoekje
Boerderijautomaat Het Hoekje is een Exclusieve Partner van Lekkerder bij de Boer. Als betalend lid ondersteunen ze actief ons doel om lokale landbouw te promoten en hebben ze toegang tot speciale voordelen, waaronder verhoogde zichtbaarheid. Deze badge erkent hun extra inzet en bijdrage aan het versterken van de afzet van lokaal geteeld voedsel voor de gemeenschap in de regio Maarsbergen en omstreken.

Boerderijautomaat Het Hoekje

Maarsbergen

15km

Afbeelding Voedselbos Lingehout

Voedselbos Lingehout

Geldermalsen

15km

Echte verse aardappelen koop je bij de boer in Lienden

Aardappelen… ze zijn er in alle soorten en maten. Nederland staat dan ook bekend als hét aardappelland. Je kunt aardappels overal kopen. Maar waar ze natuurlijk het allerlekkerste, het meest vers én het gezondst zijn... Dat is bij de boer bij jou in de buurt!

Alle aardappels op Lekkerder komen natuurlijk van ….

De boeren bij jou in Lienden en omgeving! Alle aardappelen die je kunt vinden op Lekkerder bij de Boer komen van boeren vandaan. Deze boeren telen hun aardappelen zelf op hun eigen akkers. Dit betekent dat de aardappelen ook daadwerkelijk van de plek komen waar jij ze koopt.

Door te kopen bij de boer steun je de lokale economie. Boeren krijgen namelijk een hogere marge voor hun aardappelen wanneer ze direct aan consumenten verkopen, dan wanneer ze leveren aan grootafnemers. Aardappels gekocht bij de boer komen dus rechtstreeks van het land. Er worden geen tussenschakels gebruikt. Hierdoor kan de boer zelf zijn prijs bepalen én zijn de aardappelen ook nog eens supervers. Ze hebben niet geleden tijdens het transport en ze hebben geen lange tijden in het magazijn gelegen. Dat is veeeel lekkerder natuurlijk!

shutterstock_1941593095.jpg 9.75 MB

De kracht van aardappelen

Ze zien er maar vreemd uit… die aardappelen. Ze groeien aan een aardappelplant en behoren tot de nachtschadefamilie. Dit betekent dat ze graag in de schaduw of onder de grond groeien. Vreemd toch? Wie houdt er nu niet van het zonnetje ;-)

Maar wist je dat aardappelen voedzame knollen zijn en dat het een gezonde energieleverancier is? De aardappel levert namelijk complexe koolhydraten. Daarnaast zitten ze vol met essentiële voedingsstoffen.

Bron: https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/aardappel/is-de-aardappel-gezond 

In het buitenland wordt de aardappel gezien als groente, maar in Nederland valt het onder de categorie brood en granen. Dit komt vanwege de voedingsstoffen die erin zitten en door het gebruik ervan. Aardappelen bevatten namelijk verschillende voedingsvezels, vitamines en mineralen. Door ze te eten krijg je meer energie. Ook helpt het je voor een goede darmwerking. Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aardappelen.aspx

Soorten aardappelen

Aardappelen bestaan er in alle soorten en maten. Afhankelijk van hoe je de aardappel wil bereiden kun je kiezen uit verschillende types, allemaal met hun specifieke eigenschappen.

Bron: https://dagelijksekost.een.be/kookmagazine/welke-aardappel-gebruik-je-voor-welke-bereiding#type=articles 

Bron: https://kennisplatform.aardappels.nl/kooktypes

  1. Vastkokende aardappel

Vastkokende aardappelen behouden na het koken hun vaste en fijne structuur. Ook vallen ze minder snel uit elkaar. Dit komt doordat ze relatief gezien weinig zetmeel en veel water bevatten. Vastkokende aardappelen zijn geschikt om te koken of te bakken. Een nadeel is alleen wel dat de kooktijd het langste is.

  1. Vrij vastkokende aardappel

Vrij vastkokende aardappelen worden losser tijdens het koken. Ze krijgen een iets meer kruimige structuur, voornamelijk aan de buitenkant. Echter blijven ze nog wel goed in hun vorm. Hierdoor zijn ze geschikt om te koken, bakken of frietjes van te maken.

Op zoek naar Bildtstars? Kijk hier of er boeren in jouw buurt zijn die deze verkopen.

https://lekkerder.nl/zoeken?q=bildtstar 

  1. Bloemige/kruimige aardappel

Bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Na het koken vallen ze een klein beetje uit elkaar. Dit komt doordat er meer zetmeel in zit. Het grootste voordeel is dat ze voor bijna elke situatie bruikbaar zijn. Zo kun je er patat, gepofte aardappelen of puree van maken.

Wil je Frieslanders kopen? Kijk hier of er boeren in jouw buurt zijn die deze verkopen. https://lekkerder.nl/zoeken?q=Frieslander 

  1. Extra bloemige/kruimige aardappel

Extra bloemige aardappelen vallen na het koken snel uiteen. Hierdoor kun je ze het beste gebruiken om puree, soep of stamppot van te maken. Een voordeel is dat de kooktijd het minst lang is. Een nadeel is dat ze minder lekker zijn om zo op te eten.

Ben je opzoek naar Agria’s? Kijk hier of er boeren in jouw buurt zijn die deze verkopen. https://lekkerder.nl/zoeken?q=agria

Naast deze hoofdtypen zijn er natuurlijk nog een heleboel andere soorten. Voorbeelden hiervan zijn: primeuraardappel, krielaardappel of bataat (zoete aardappel).

Hoe kweek je zelf aardappelen?

De meest korte keten ben je natuurlijk zelf! We leggen je graag uit hoe je zelf aardappelen kweekt. Gewoon in je tuintje in Lienden. Aardappelen worden namelijk niet gekweekt uit zaden. Ze worden geteeld uit speciaal gekweekte aardappelknollen. Deze aardappelknollen wordt de pootaardappel genoemd.

shutterstock_1115201372.jpg 5.34 MB

De pootaardappel wordt ergens tussen maart en mei geplant in kleigrond. Hier groeien na ongeveer 2 a 3 weken planten uit. Aan deze planten groeien wortels, waaraan weer allemaal nieuwe aardappelen groeien. Oogsten kan na ongeveer 3 tot 5 maanden. Een knap proces wat allemaal onder de grond gebeurd!

Bron: https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/aardappels

Tijd om te eten!

Stel je voor… je heb aardappelen gekocht bij een boer bij jouw in de buurt van Lienden. Of misschien heb je ze wel zelf gekweekt. Dan is het nu tijd om ze lekker op te eten! 

Aardappelen kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Zo kun je aardappelen koken, bakken, ovenbakken, frituren, poffen, smorren of roosteren. De meest populaire methodes zullen wij uitleggen. 

Aardappelen koken, zo doe je dat

De eerste manier en ook gelijk de populairste manier, is om aardappelen te koken. Gekookte aardappels kun je perfect eten bij een typisch Nederlands gerecht, namelijk: groente, vlees met (gekookte) aardappelen. Bovendien kun je ze goed verwerken in een stamppot. Lekker veelzijdig dus! 

Om gekookte aardappels te bereiden is het belangrijk om de aardappelen te schillen met een dunschiller of schilmesje. Leg ze daarna in koud water. Hierdoor worden ze niet bruin voor het koken.

Snijd vervolgens de geschilde aardappelen in gelijke stukken. Op deze manier zorg je ervoor dat alles op een gelijke manier gaar is. Om ervoor te zorgen dat de aardappels tijdens het koken niet tegen elkaar aan gaan plakken, is het belangrijk om ze voor het koken kort om te spoelen. 

Doe daarna de aardappels in een pan met warm water. Hierbij kun je een snufje zout toevoegen in het water zodat er meer smaak ontstaat. Kook nu de aardappelen, maar let op: de kooktijd verschilt per aardappelsoort! 

Kooktijd per type aardappel:

Voer een test uit om te kijken of de aardappelen klaar zijn. Prik daarvoor met met een vork in een aardappel. Gaat dit soepel en zonder weerstand? Dan zijn ze klaar.

Zijn de kruimige aardappelen nog niet gaar bij het testen? Check dan om de minuut of ze al gaar zijn. Van te lang koken kunnen ze uit elkaar vallen.

Bron: https://dejuistekooktijd.nl/groente/aardappel-koken/  

Aardappelen bakken, zo doe je dat

Ook lekker is om aardappelen te bakken. Hierbij kun je ervoor kiezen om gekookte of ongekookte aardappels te gebruiken. Het grootste voordeel van gekookte aardappels, is dat ze daarna een stuk minder lang hoeven te bakken. 

Bij het bakken van gekookte aardappelen kook je eerst de aardappelen, maar laat je de schil er nog omheen zitten. Hierdoor zullen ze weinig vocht verliezen en blijven ze heerlijk sappig.

Wanneer de aardappelen gekookt zijn kun je ze in stukjes snijden. Je kan ervoor kiezen om de schil er wel of niet aan omheen te laten. 

Verhit vervolgens olie of boter in een pan en leg de gesneden aardappelen naast elkaar erin. Laat ze rond de 7 minuten op middelhoog vuur bakken. Draai dan de aardappelen om, op het moment dat ze goudbruin en krokant zijn. Laat ook de andere kant weer rond de 7 minuten bakken. Voor extra smaak kun je zout of peper toevoegen. 

Bron: https://www.aardappelshop.nl/blogs/recepten/gekookte-aardappelen-bakken

Aardappelen kopen bij de boer - Lekkerder.png 2.42 MB

Aardappelen in de oven, zo bereid je die

Aardappelen kun je niet alleen bakken in een pan, je kunt ze ook bakken in de oven. Hiervoor verwarm je de oven voor op 200°C / gasstand 6. 

Leg de aardappelen in een pan met water en kook ze voor 7 minuten. Voor extra smaak kun je weer een snufje zout toevoegen. 

Giet vervolgens olie in een braadslee en laat dit 5 minuten in de oven. Leg dan de aardappelen in de olie en bak ze voor een uur in de oven. Draai hierbij de aardappelen om de 20 minuten om. Haal na een uur de aardappelen uit de oven en laat ze uitlekken.

https://www.okokorecepten.nl/recept/aardappelen/gebakken-aardappelen/perfect-gebakken-aardappels-oven

Aardappelen frituren, het recept

Frituur de aardappels en wat krijg je? Frietjes, jammie! Om patat te maken schil je van te voren de aardappelen en snijd je ze in staafjes.

Frituur de aardappelen 5 tot 8 minuten, totdat ze goudgeel zijn en er droog uitzien. Let er wel op dat je dit in kleine porties doet en niet alle friet tegelijk. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier. 

Verwarm de frituurpan tot 180°C en frituur de aardappels tot ze de gewenste kleur hebben. Doe dit ook weer in kleine porties en laat ze uitlekken. Ook hierbij kun je als laatste weer zout gebruiken voor extra smaak. 

Bron: https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/zelfgemaakte-friet/

shutterstock_1918548197.jpg 13.33 MB

Dé aardappelspecialist van Lienden … dat ben jij nu zelf

Gefeliciteerd! Nu weet je alles wat je moet weten over de aardappel. Hierdoor weet je precies welke aardappelsoort je nodig hebt bij elk gerecht. Nu kan je gericht zoeken naar boerderij verkooppunten die die aardappel verkoopt. Ontdek ze allemaal op deze pagina! 

Benieuwd naar andere producten? Bekijk dan ook aardappelen, groenten, fruit, kaas, eieren, melk, vlees, overig zuivel, biologische producten, streekproducten, bloemen en/of planten, boxen, recept-pakketten en kant-en-klaar, brood en meel, broodbeleg, honing, kerstpakketten, salades, sap en drank, smaakmakers, verse thee en/of kruiden, vis, wijn en ijs.


Dit zeggen gebruikers over Lekkerder bij de Boer.

Gemiddelde beoordeling

4.4/5 366 reviews

2 maanden geleden

Altijd fijn, genieten van lokale producten zonder een urenlange speurtocht naar onbekende schatten. Met Lekkerder bij de Boer is het mogelijk om juist deze plekken te vinden.

Google icon Google
Evelien Smit

Evelien Smit

3 maanden geleden

Superorganisatie met een boerenhart! Wat mooi dat iedereen op een eenvoudige manier kan ontdekken waar al het lekkers van de agrarische sector te verkrijgen is. Onze melktap en boerenkaas wordt goed gevonden!

Google icon Google
Mariska van Diepenbeek

Mariska van Diepenbeek

3 maanden geleden

Geko is een top bedrijf

Google icon Google
G.

G.

3 maanden geleden

Ben vandaag weze kijken in het winkeltje en wat dingen gekocht prijs is goed en de producten ook toppie tot de volgende. Gr familie van de kerkhof haan

Google icon Google
Pascal Van de kerkhof

Pascal Van de kerkhof

3 maanden geleden

Top producten voor een normale prijs!!!!!

Google icon Google
Roel de zoeten

Roel de zoeten

3 maanden geleden

Heb inmiddels diverse bedrijven bezocht via Lekkerder bij de boer. Met veel genoegen en veel leuke en nuttige aankopen. Vandaag ging het echter fout bij Scholten Vleesvee in Dedemsvaart. …Meer

Google icon Google
Geert van der Tuuk

Geert van der Tuuk

4 maanden geleden

veel producten en direct van de boer! super

Google icon Facebook
Bio Kaasboerderij Langelaan

Bio Kaasboerderij Langelaan

4 maanden geleden

Het is niet alleen lekkerder bij de Boer, maar óók nog eens makkelijker! Wij zijn één van de deelnemende boerenbedrijven en Thomas heeft ons duidelijk uitgelegd hoe de site en de verkoop werkt. Hoe we onze producten kunnen aanbieden …Meer

Google icon Google
Itte Smink

Itte Smink

4 maanden geleden

Vandaag goed geholpen door Thomas en zijn we weer een stapje verder op het platform Lekkerder bij de Boer!

Google icon Google
diny Oomen

diny Oomen

4 maanden geleden

Veel keus, wat moois uit kunnen zoeken dat keurig is bezorgd. Dank!

Google icon Google
Frans G

Frans G

4 maanden geleden

TOP app, maakt t vinden van boeren verkoop super makkelijk!

Google icon Google
Tante Ans

Tante Ans

4 maanden geleden

Prima website. Mooi initiatief om bij de boer te kopen.

Google icon Google
Heleen

Heleen