Locatie

Huidige locatie

Kies je locatie om verkooppunten in de buurt te ontdekken

Biologische producten kopen bij de Boer

  1. Home
  2. /
  3. Biologische producten

Alle boerderijwinkels met biologische producten te koop, bij jou in de buurt!

Biologische producten kopen bij de boer in

Biologisch voedsel is tegenwoordig een hot item in , maar het is niet altijd gemakkelijk om lokale bronnen te vinden. Biologisch voedsel bestaat al tientallen jaren, maar de populariteit ervan is de laatste jaren sterk toegenomen. De biologische industrie groeit snel door de toegenomen vraag van consumenten naar gezondere producten en de bezorgdheid over de conventionele landbouwpraktijken. Maar er bestaan nog veel misvattingen over biologische landbouw en hoe deze verschilt van conventionele methoden om voedsel te verbouwen - vooral wat betreft prijs en smaak.

Biologisch voedsel is tegenwoordig een hot item in , maar het is niet altijd makkelijk om verkooppunten te vinden

Je hebt waarschijnlijk al veel gehoord over biologisch voedsel, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Biologische boerderijen zijn beter voor het milieu, voor dieren en voor mensen. Maar wat als je in een gebied woont waar lokale bronnen van biologisch voedsel niet gemakkelijk toegankelijk zijn?

Dat is waar wij om de hoek komen kijken! Wij helpen boeren in en in de buurt van in contact te komen met klanten die hun producten en andere producten willen zonder dat ze daarvoor de hele omgeving van af te rijden. Onze website maakt het gemakkelijk om lokale bronnen van biologisch fruit, groenten en ander voedsel te vinden, zodat je precies kunt krijgen wat je nodig hebt. Via onze site en app kun je bij de boer langs, of, als de boer dit aanbiedt via ons platform, vooraf reserveren. Dan ben je zeker dat je niet misgrijpt. Naar reservering haal je de producten bij de boer op of je laat je bestelling thuisbezorgen.

Boerderijwinkels_kopen_bij_de_boer_korte_ketens_boeren_boerderijverkooppunt_lekkerder_verser_beter_duurzamer_goedkoper_AdobeStock_82694669.jpeg 3.96 MB

Waar in kun je lokaal biologisch kopen?

Er zijn verschillende manieren om biologisch voedsel te kopen. Naast boerderijwinkels zijn er ook veel buurtwinkels die lokale producten verkopen, en zijn er ook gemeenschapslandbouwprogramma's die je rechtstreeks in contact brengen met boeren via abonnementsboxen of afhaallocaties. Als je in een landelijk gebied woont en geen toegang hebt tot deze opties, overweeg dan om rechtstreeks van de boer te kopen. Op Lekkerder.nl en onze app vind je handig en snel de leukste boerderij verkooppunten bij jou in de buurt.

Boerderijwinkels en directe verkoop aan de consument

Dit zijn de beste opties om biologische producten van lokale boeren te kopen. De prijzen zullen hoger zijn dan wat je in een supermarktketen zou betalen, maar waarschijnlijk ook lager dan andere opties. En als een van deze bedrijven niet heeft wat je wilt - of slechts één soort van iets aanbiedt - kun je altijd vragen of ze het voor je willen bestellen.

Er zijn manieren om biologisch te kopen die zowel gemakkelijk als betaalbaar zijn

Er zijn manieren om biologisch te kopen die zowel gemakkelijk als betaalbaar zijn.

Lokale producten zijn verser en smaken beter

Lokale producten zijn verser en smaken beter. De kortere tijd tussen oogst en consumptie betekent dat lokaal voedsel een hogere voedingswaarde heeft dan ingevoerde producten.

Sommige mensen beweren dat biologisch voedsel qua voeding of smaak niet verschilt van conventioneel voedsel - maar dat is niet waar! Biologische groenten en fruit bevatten meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en enzymen dan hun conventioneel geteelde tegenhangers, omdat ze tijdens hun groeiproces niet zijn blootgesteld aan pesticiden of andere chemicaliën.

Boerderijwinkels_kopen_bij_de_boer_korte_ketens_boeren_boerderijverkooppunt_lekkerder_verser_beter_duurzamer_goedkoper_AdobeStock_148790807.jpeg 8.04 MB

Je steunt lokale boeren in de omgeving van

Als je je eten bij een boer koopt, steun je de lokale economie en help je die boer zijn bedrijf in stand te houden. Je krijgt ook versere producten en kunt vragen stellen over hoe het voedsel is verbouwd en verwerkt, wat anders kan zijn dan wat je gewend bent in je supermarkt. Tot slot, als je iets ziet dat er interessant of ongewoon uitziet in hun kraam - bijvoorbeeld rucola met kleine blaadjes of een verscheidenheid aan tomaten - kun je vragen waar ze het vandaan hebben of hoe ze het telen!

Boeren zijn flexibeler met de groeiseizoenen

Boeren verbouwen het hele jaar door voedsel, ongeacht het seizoen. Ze gebruiken verschillende technieken om voedsel te verbouwen in verschillende seizoenen, zoals hydrocultuur (planten kweken in water) of indoor vertical farming (planten verticaal kweken).

Je kunt de boer ontmoeten, zien waar ze hun voedsel verbouwen en vragen stellen

Als u uw voedsel van een boer wilt kopen, kunt u een aantal vragen stellen:

Boeren moeten gecertificeerd worden door een derde partij, wat betekent dat ze strikte regels volgen voor het verbouwen en verwerken van voedsel

De certificering gebeurt door derden, die onafhankelijk zijn van de overheid. Certificering door derden garandeert dat landbouwers zich houden aan strikte regels voor het verbouwen en verwerken van voedsel. Deze omvatten:

Boerderijwinkels_kopen_bij_de_boer_korte_ketens_boeren_boerderijverkooppunt_lekkerder_verser_beter_duurzamer_goedkoper_AdobeStock_225645991.jpeg 4.66 MB

Biologisch kopen wordt steeds populairder in

Het kopen van biologisch voedsel wordt steeds populairder. Biologisch voedsel is duurder dan conventioneel voedsel, maar het is het om een aantal redenen waard. Biologische boeren gebruiken geen synthetische pesticiden of herbiciden op hun gewassen, dus heb je meer kans op gezondere producten die minder giftig zijn voor jou en het milieu. Door biologisch te kopen steun je ook kleine boerderijen in plaats van grote bedrijven (en vermijd je GGO's), wat bijdraagt aan een sterkere gemeenschap door de lokale economie sterk te houden. 

Tot slot, omdat biologische landbouwmethoden minder energie en water verbruiken dan conventionele methoden - en omdat er geen chemicaliën zoals Roundup worden gebruikt - spaart biologische landbouw hulpbronnen en beschermt het land tegen erosie en aantasting door zware machines die bij conventionele landbouwactiviteiten worden gebruikt (zoals ploegen).

Biologisch kopen kan duur zijn

Het valt niet te ontkennen dat biologisch voedsel duurder is dan conventioneel voedsel. Maar er zijn manieren om geld te besparen op biologische producten en andere goederen.

Als je biologisch koopt, krijg je een beter product

Wie biologisch koopt, krijgt een beter product. Biologische boeren moeten natuurlijke methoden gebruiken om ongedierte en onkruid te bestrijden zonder gebruik te maken van synthetische pesticiden en meststoffen. Ze mogen ook geen rioolslib in hun bodem gebruiken.

Biologisch voedsel wordt geteeld zonder genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). GGO-gewassen zijn gemanipuleerd met behulp van moderne biotechnologische technieken waarmee wetenschappers genetisch materiaal kunnen overbrengen tussen soorten die zich nooit op natuurlijke wijze met elkaar zouden kruisen.

Je betaalt extra voor de versheid van het voedsel en de diepte van de smaak

Als je biologisch koopt, betaal je extra voor de versheid van het voedsel en de diepte van de smaak. Dat is het waard! Biologische boeren moeten kunnen bewijzen dat ze geen pesticiden of herbiciden op hun gewassen gebruiken. Ze moeten er ook voor zorgen dat dieren niet worden behandeld met hormonen of antibiotica, die hun gezondheid (en die van u) kunnen aantasten wanneer ze door mensen worden geconsumeerd.

Biologische landbouw komt zowel de lokale gemeenschappen als onze planeet als geheel ten goede omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische meststoffen of pesticiden die het grondwater vervuilen; het vermindert de koolstofuitstoot doordat er minder energie-intensieve productiemethoden nodig zijn; en het bevordert de biodiversiteit door het aanmoedigen van praktijken voor het behoud van habitats van wilde dieren, zoals wisselbouw en bedekkingsgewassen.

Biologische producenten zijn direct verbonden met klanten door hun producten rechtstreeks te verkopen aan consumenten op boerenmarkten, boerderijwinkels, community supported agriculture (CSA) programma's en voedselcoöperaties

Biologische landbouwers zijn rechtstreeks verbonden met klanten door hun producten rechtstreeks aan consumenten te verkopen op boerenmarkten, boerderijwinkels, door de gemeenschap gesteunde landbouwprogramma's (CSA) en voedselcoöperaties. Door biologisch voedsel van deze producenten te kopen kun je er zeker van zijn dat je de meest verse producten krijgt. Biologische landbouw is een manier om ervoor te zorgen dat we overvloedige voedselbronnen hebben voor de komende generaties.

Biologische landbouw is een manier om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven beschikken over overvloedige voedselbronnen voor de komende generaties

Biologische landbouw is een manier om ervoor te zorgen dat we voor de komende generaties over overvloedige voedselbronnen kunnen blijven beschikken. Biologische landbouw gebruikt natuurlijke processen, zoals gewasrotatie en compostering, om een gezonde bodem te produceren die de plantengroei ondersteunt. Hierdoor kunnen boeren meer voedsel verbouwen op minder land zonder synthetische meststoffen of pesticiden te gebruiken.

Biologische boeren passen ook duurzame praktijken toe zoals waterbehoud en bescherming van de biodiversiteit, zodat ze natuurlijke hulpbronnen zoals de vruchtbaarheid van de bodem en schone waterbronnen niet uitputten door niet-duurzame methoden zoals monocultuur (het planten van één soort gewas). Bovendien zijn biologische boerderijen kleiner dan conventionele, waardoor ze per hectare minder koolstof uitstoten dan fabrieksboerderijen, waar duizenden dieren in kleine ruimtes worden gepropt om goedkoper meer vlees te kunnen produceren!

Kopen-bij-de-Boer-Lekkerder-Boerderijwinkel-Stalletje-shutterstock_309003707.jpg 27.35 MB

Tenslotte

We hopen dat je geïnspireerd bent om zelf ook eens aan biologische landbouw te gaan doen, of dat nu in je eigen achtertuin in is of op grotere schaal. Biologische landbouw is het snelst groeiende segment van ons voedselsysteem, dus er zijn veel mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar een manier om erbij betrokken te raken. Als je vragen hebt over het thuis of in jouw gemeenschap verbouwen van biologische producten, neem dan contact op met een van onze aangesloten boerderij verkooppunten! We helpen graag bij het beantwoorden van vragen over deze prachtige beweging en delen onze ervaringen met anderen die meer informatie willen over hoe ze samen met ons een betere wereld kunnen creëren door middel van duurzame landbouw. Je kan natuurlijk ook direct bij boerderijwinkels in de buurt terecht voor de meeste heerlijke en verse bio producten.

Er is meer

Lekker! Biologische producten kopen bij een boerderijwinkel bij jou in de buurt. Op deze pagina vind je adressen van boerderijwinkels, stalletjes, melktaps, imkerijen, landwinkels en boerderijen, waar je terecht kan voor aardappelen, groenten, fruit, kaas, eieren, melk, vlees, overig zuivel, biologische producten, streekproducten, bloemen en/of planten, boxen, recept-pakketten en kant-en-klaar, brood en meel, broodbeleg, honing, kerstpakketten, salades, sap en drank, smaakmakers, verse thee en/of kruiden, wijn en ijs, direct afkomstig van de boer bij jou in de regio. Klik en ontdek!