Boomgaard bij jou in de buurt - Hét overzicht!

Boomgaard bij jou in de buurt

14 verkooppunten binnen 25km

  1. Home
  2. /
  3. Boomgaard
Bezoek een boomgaard in de buurt van
Kies je locatie

Belang van boomgaarden in Nederland

Boomgaarden zijn van groot belang voor de landbouw in Nederland en vormen een essentieel onderdeel van het landschap. Ze dragen bij aan het behoud van biodiversiteit door het aantrekken van verschillende soorten dieren, zoals vogels, vlinders en bijen.

FB7AA0DA-9BDA-41A8-97A2-6AD566319C2F-Kopen-bij-de-Boer-Lekkerder-Boederijwinkel-Stalletje.jpeg 585.5 KB

Welke soorten fruit en noten worden er geteeld?

In Nederland worden voornamelijk fruitbomen geteeld, zoals appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen, en notenbomen zoals walnoten en hazelnoten. Nederland is een belangrijke producent van appels en peren. Naast de bekende soorten fruit, zijn er ook minder bekende soorten fruit te vinden, zoals kweeperen en mispels.

Wanneer worden de gewassen geoogst?

De meeste gewassen in boomgaarden worden in het voorjaar geplant en in de herfst geoogst. De exacte timing van de oogst hangt af van het gewas en het weer. Appels worden bijvoorbeeld vaak in september en oktober geoogst, terwijl peren meestal in augustus en september worden geoogst.

Waar kan je producten kopen?

Consumenten kunnen rechtstreeks naar boomgaarden gaan om verse producten te kopen. Veel boomgaarden hebben een eigen boerderijwinkel waar je fruit, noten, jams, sappen en andere producten kunt kopen. Ook zijn er vaak pluktuinen waar je zelf fruit kunt plukken.

PXL_20220727_091019423.MP-Kopen-bij-de-Boer-Lekkerder-Boederijwinkel-Stalletje.jpg 481.64 KB

Waar vind je boomgaarden in Nederland?

Boomgaarden zijn te vinden door het hele land, maar vooral in de Betuwe (Gelderland) en Limburg. In de Betuwe worden voornamelijk appels en peren geteeld, terwijl in Limburg voornamelijk fruitbomen en notenbomen op glooiende heuvels te vinden zijn.

Voordelen van een bezoek aan een boomgaard

Een bezoek aan een boomgaard is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Veel boomgaarden bieden rondleidingen aan waar je meer kunt leren over de teelt van fruit en noten. Pluktuinen zijn een leuke manier om zelf fruit te plukken en te genieten van verse, lokale producten.

Wandelroute-door-de-boomgaard-Kopen-bij-de-Boer-Lekkerder-Boederijwinkel-Stalletje.jpg 140.16 KB